13 Aralık 2022 Salı BAŞKANLIK

Dünya Sağlık Örgütü Heyeti SGK'yı ziyaret etti


Dünya Sağlık Örgütü Heyeti SGK'yı ziyaret etti

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Heyeti, Genel Sağlık Sigortası (GSS) hakkında bilgi almak için Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) ziyaret etti.

SGK Başkanlık Binası Erdoğan Özen Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, SGK Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün, Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Prof. Dr. Gökhan Tuna Öztürk, Strateji Geliştirme Başkanı Eşref Başkan, Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri Erkan Erkanat ile Azerbaycan, Gürcistan, Kırgızistan, Tacikistan, Özbekistan DSÖ temsilcileri ve Dünya Sağlık Örgütü Avrupa ve Türkiye temsilcileri katıldı.

Heyete, Sosyal Güvenlik Kurumunun organizasyon yapısı ve ülkemizde uygulanmakta olan sosyal güvenlik sistemi uygulamalarıyla ilgili sunumlar yapıldı.

Toplantının açılışında konuşan Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün, Genel Sağlık Sigortası sisteminin ülkemizdeki vatandaşların neredeyse tamamını kapsadığını belirterek, “Yaklaşık 33 bin personelimiz ile 81 ilimizde 587 merkez müdürlüğümüz ile vatandaşımızın olduğu noktalarda hizmetlerimizi yürütmeye gayret ediyoruz. Avrupa'da birçok ülke ile imzaladığımız sosyal güvenlik anlaşmalarıyla da vatandaşlarımıza ulaşma noktasında ciddi çalışmalarımız var’’ dedi

Ertüzün, sosyal güvenlik sisteminin Kovid-19 pandemi sürecini büyük bir başarıyla atlattığını ifade ederek, “Özellikle pandemi sürecinde sosyal güvenlik sisteminin ve Genel Sağlık Sigortası’nın sağlam temeler üzerine oturduğunu test etme imkanımız oldu. Özellikle Kovid-19’un tanı ve tedavisinde verilen hizmetlerin acil hal kapsamında değerlendirilmiş olması vatandaşlarımızın hizmete erişimini kolaylaştırdı ve herhangi bir bedel ödemeden eşit şartlarda hizmete almasını sağladı. Yine pandemi döneminde kronik rahatsızlığı olan ve engeli bulunan kişilerin reçete ve sağlık kurulu raporlarındaki süre uzatımlarıyla vatandaşlarımızın mağdur olmadan sağlık hizmetlerine erişimini sağladık. Yoğun bakım tedavi hizmetlerine ödenmekte olan bedellerin iki katına çıkartılması da sosyal güvenlik sisteminin gücünü ortaya koyan uygulamalardan bir tanesidir’’ şeklinde konuştu.

Hem bugünü hem geleceği düşünerek çalışmaya devam edeceklerini belirten Ertüzün, “2023 yılının ülkemiz için önemli olduğunu belirtmek istiyorum Türkiye'nin 100. yılını kutlayacağımız bu yılda bizlerde hizmetlerin kalitesinin arttırılması noktasında ciddi çaba sarf etmeye devam edeceğiz. 2023 yılının sizler ve ülkeleriniz için iyilikler getirmesini temenni ediyorum’’ diye konuştu.

“Türkiye birçok ülke tarafından örnek alınmaktadır”

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Temsilcisi Stanislav Knıazkov Türkiye’nin sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında örnek bir ülke olduğunun altını çizerek, “Türkiye Cumhuriyeti, sosyal güvenlik alanında, burada hazır bulunan ülkelerin birçoğu için referans ülkedir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü Türkiye'nin referans ülke olması için tavsiyede bulunuyor. İlaç konusunda da Türkiye Cumhuriyeti lider bir ülke niteliğini taşıyor. Türkiye Cumhuriyeti sağlık konularında ciddi başarılar elde etmiştir. Son 20 yıl içerisinde yaptıkları çalışmalara bakınca çok büyük işler yapılmış. Türkiye'nin birçok kurum ve kuruluşu vatandaşının menfaati için çalışıyor. Bu gerçekten ciddi bir tecrübedir, biz bu tecrübeyi yakından öğrenmek istiyoruz” dedi.

Knıazkov konuşmasının devamında, ‘’Ziyaretimizin ayrıca çok ilginç bir sebebi daha var, Türkiye Cumhuriyet'inin yurt dışında bulunan vatandaşlarına yapmış olduğu hizmetler çok önemli birçok ülke ve kurumlar kendi sınırları dahilinde çalışıyor. Bizler yurt dışında bulunan vatandaşlarınıza neler yapılabildiğinizi görmek ve bu bilgileri almak isteriz. Dünya Sağlık Örgütü Bürosunun Avrupa Ofisi adına bizlere bu imkânı verdiğiniz için teşekkür ediyorum’’ diye konuştu.

Toplantının kapanış konuşmasını yapan GSS Genel Müdürü Öztürk ise konuşmasında Genel Sağlık Sigortası sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunarak “Ülkemizde uygulanmakta olan sosyal sigortalar sisteminin temeli geçmiş dönemdeki Türk Devlet geleneğinden beslenmektedir. Ahilik teşkilatıyla birlikte başlayan ve o günden bugüne kadar devam eden devlet eliyle hizmet verilen bir vakıf sistemi gibi. ‘Halka Hizmet, Hakka Hizmettir’ ya da ‘İnsanı Yaşat Ki, Devlet Yaşasın’ tabirleri bizim hizmet anlayışımızın temelini oluşturmaktadır. Bizim buradaki amacımız kaliteli ve erişilebilir hizmeti vatandaşa ulaştırmaktır.   Bu hizmetleri sağlarken günümüz teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmekteyiz” dedi.


Resim Galeri


Video Galeri