30 Mayıs 2023 Salı BAŞKANLIK

Türkiye - Almanya Danışma Günleri Yapıldı


Türkiye - Almanya Danışma Günleri Yapıldı

Türk ve Alman vatandaşlarını sosyal güvenlik konusunda bilgilendirmek amacıyla düzenlenen “Türkiye- Almanya Danışma Günleri” Alman Emeklilik Sigortasının (Knappschaft-Bahn-See) Bochum’daki merkezinde gerçekleştirildi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Alman Emeklilik Sigortası Kurumları iş birliğinde düzenlenen danışma günlerinde Bochum ve çevre şehirlerde ikamet eden Türk ve Alman vatandaşları ile bu kişilerin ailelerine 23-24-25 Mayıs tarihlerinde ücretsiz danışmanlık hizmeti verildi.

Danışma etkinliği kapsamında, Türkiye - Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin öngördüğü yaşlılık, malullük, ölüm ve hastalık halinde sağlanan sosyal güvenlik haklarına ve yurt dışında geçen sürelerin borçlanma yoluyla değerlendirilmesine ilişkin vatandaşlar tarafından iletilen sorulara Türk ve Alman uzmanlar tarafından Türkçe ve Almanca dillerinde cevap verildi.

Sigortalılara yüz yüze iletişim yöntemiyle hizmet sunulduğu danışma günlerinde iki ülke sigorta kurumları arasında uygulamada karşılaşılan sorunlar istişare edildi.

SGK Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün’ün başkanlığındaki Türk heyeti, Alman Emeklilik Sigortası Kurumlarının üst düzey yöneticileriyle toplantıda bir araya geldi.

Toplantıda, Sosyal Güvenlik Kurumu ile Alman Emeklilik Sigortası Kurumları (Deutsche Rentenversicherung) arasında “Formülerin Elektronik Ortamda Gönderilmesine İlişkin Anlaşma” imzalandı.

Yeni uygulamanın 1 Temmuz 2023 tarihinde başlamasına karar verildiği anlaşma ile iki ülke sigorta kurumları arasında halen fiziki posta yolu ile yapılan formüler alışverişinin güvenli elektronik posta yoluyla gerçekleştirilmesi hususunda mutabakata varıldı.

Başkan Yardımcısı Ertüzün toplantıda yaptığı konuşmasında, bu yıl 65. Türkiye-Almanya Danışma Günleri’nin düzenlendiğini, iki ülke sigorta kurumları arasında imzalanan anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte işlemlerin hızlanacağını, postada meydana gelebilecek gecikmelerin önleneceğini ve posta masraflarının ortadan kalkacağını ifade etti.

Knappschaft-Bahn-See Genel Müdürü Gert Böke ise iki ülke arasında imzalanan anlaşma ile tüm belge alışverişinin elektronik ortama taşınacağını ve yetkisiz kişilerce işlem yapılmasının önüne geçileceğini belirtti.

Danışma günleri toplantısına SGK Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanı Ramazan Elma ile Deutsche Rentenversicherung Bund adına Ola Hebrant ve Deutsche Rentenversicherung Nordbayern adına Jürgen Zıps katıldı.

Ertüzün ve beraberindeki heyet daha sonra Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın’ı ziyaret etti.


Resim Galeri


Video Galeri