14 Aralık 2022 Çarşamba BAŞKANLIK

Bakan Bilgin, ‘Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin kapanış konferansına katıldı


Bakan Bilgin, ‘Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin kapanış konferansına katıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından düzenlenen ‘Eğitimli Çocuk Bakıcılarının Teşviki Yoluyla Kayıtlı Kadın İstihdamının Desteklenmesi Projesi’nin (EDU-CARE) Kapanış Konferansı’na katıldı.

Konferansta konuşma yapan Bakan Bilgin, tamamlanan her projenin Türkiye’nin sosyal sorunlarının çözümüne doğru atılmış önemli bir adım olduğunun önemine vurgu yaparak, “Bu proje oldukça önemli bir proje. Kadınların iş hayatına katılması kaçınılmaz olarak onların çocuklarıyla, çocuklarının bakımlarıyla ilgili sorunları gündeme getirmektedir. Çalışan hanımların çocuklarıyla olan ilişkisi ve çocuklarına ayıracağı zamanın azalması, çocuk bakımı, bakım sürecindeki çocukların korunması, beslenmesi, eğitimi gibi erken yaşlarda karşılaştıkları sorunların çözülmesi projenin birinci yönüdür. Meselenin ikinci yönü de çocuk bakımıyla ilgili hizmet veren, çocuk bakımında uzmanlaşmış emeğin sigortalı ve kayıtlı olarak sistemin içerisinde yer almasıdır. Dolayısıyla bu proje iki yönlü çözüm üreten, aileye, çocuklara dönük bütünleştirici bir projedir. Hem emeği istihdam içine çeken hem kayıtlı hale getiren hem de çalışan annelerin en temel sorunlarından birinin çözümüne dönük bir proje. Bunun için ben Avrupa Delegasyonuna katkılarından dolayı, SGK’nın böyle bir projeyi üstlenmesi ve yürütmesinden dolayı kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

“Kadınların iş gücüne katılımında karşılaştığı sorunların daha sağlıklı bir şekilde çözülmesi için değişim sürecinin imkanlarından istifade etmek gerekir”

Modernleşme sürecinin karmaşık sorunları da beraberinde getirdiğine değinen Bilgin, “Modernleşmenin temel dinamiğini sanayileşme oluşturuyor. Toplum, tarımsal toplum modelinden uzaklaşıp endüstriyel topluma doğru dönüştükçe toplumsal ilişkilerde kurumlarda aile başta olmak üzere büyük değişimler yaşanıyor. Geleneksel rol modelleri değişiyor onun yerine yeni rol modelleri, yeni ilişki biçimleri ortaya çıkıyor. Kadınların iş gücüne katılım oranının artması, yüzde 20’lerden yüzde 35’in üzerine çıkmış olması, o kadar yüksek bir orana doğru tırmanması, iş gücüne katılan kadınların istihdam edilmesi için kaçınılmaz bir süreç. Kadınlar daha fazla evin dışında zaman geçirmeye başlayacaklar, modern toplumun özelliği bu. Dolayısıyla kadınların iş gücüne katılımında karşılaştığı sorunların daha sağlıklı bir şekilde çözülmesi için hem değişim sürecinin imkanlarından istifade etmek gerekir hem de bu değişim sürecine cevap verecek, onun sorunlarını çözecek yeni kurumsal ilişkileri geliştirmek gerekir” diye konuştu.

“İstihdam probleminin çözümünün temel siyaseti; büyümedir”

Bakan Bilgin, Türkiye’nin bu yolda giderek daha da ilerleyeceğinin altını çizerek, şöyle devam etti: “Bu tür projelerle sorunları çözerek ilerlemek fevkalade önemli hale gelmektedir. İstihdam bizim için çözülmesi gereken önemli bir meseledir. Hala yüzde 10’lar civarında işsizlik oranının olması meselenin boyutlarının ne kadar acil çözülmesi gerektiği konusunda yeni politikalar üretmemiz gerektiğini ortaya koyuyor. İstihdam probleminin çözümünün temel siyaseti büyümedir. Türkiye bu konuda dünyadan olumlu yönde ayrışarak yoluna devam ediyor. Geçtiğimiz gün sanayide büyüme oranları açıklandı, Türk sanayisi hala büyüyor. Büyümemiz endüstrinin büyümesine dayanıyor. Sektörel olarak endüstriye dayalı bir büyüme sağlıklı bir büyümedir. Sanayileşme yolunda olan bir ülke için fevkalade önemli bir olaydır. Bunun sık sık altını çiziyorum, büyümeden istihdam yaratmak mümkün değil. Bugün karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümüne yönelik tersini önerenler var. Yani enflasyonu önlemek için ne yapalım? Faiz oranlarını yükseltelim. Enflasyonu önlemek için ne yapalım? Durağanlaşalım, sıkı para politikası uygulayalım. Bunlar karşı karşıya olduğumuz temel problem olan, istihdam yaratma problemini, üretimi arttırma problemini geriye alır. Bunu görmeyen ya da önemsizleştiren yaklaşımlardır. Bu bakımdan Türkiye’nin büyüyerek bu sorunu çözmesi lazım.”

“Her yıl en az 1 milyonun üzerinde istihdam yaratan büyüme oranlarını gerçekleştirmemiz lazım”

Türkiye’nin milli gelirini arttıran, büyüme oranlarını yüzde 5’in üzerine çıkararak, 700 binin üzerinde istihdam yaratan bir ülke olduğunu kaydeden Bilgin, “Bu oranı yüzde 7’ye çıkardığımız zaman istihdam miktarı daha da artıyor ve 1 milyonun üzerine çıkıyor. Dolayısıyla bizim her yıl en az 1 milyonun üzerinde istihdam yaratan büyüme oranlarını gerçekleştirmemiz lazım. Bunun için de tabi ki Türkiye’nin sanayiye dayalı büyümesi lazım. Talebin büyümedeki artıştan daha düşük olması lazım. İhracata dayalı olması lazım. Bunları gerçekleştirerek Türkiye’nin yoluna devam edeceğine inanıyoruz. Enflasyonun bu kadar yüksek olduğu, Avrupa’da daralmanın olduğu bir resesyon sürecinin yaşandığı ortamda Türkiye’nin endüstriyel üretime dayalı büyümesini sürdürmesi, Türkiye’nin sağlam bir zemine, üretim yapısına dayalı olduğu, bu üretimi daha da arttırarak, üretime dayalı büyüme stratejisini sürdürmesinin zorunlu olduğunu ortaya koyuyor ve bunu başarabileceğini ortaya koyuyor. Biz bu anlayışla yolumuza devam edeceğiz ama bunları yaparken ekonomiyi büyütürken karşılaştığımız çözülebilir küçük ölçekli sorunları da göz ardı edemeyiz. Büyümenin meydana getirdiği sorunların en önemlilerinden biri büyüme ile gelir dağılımı arasındaki ilişkidir. Demokratik toplumlarda bunu düzenleyecek mekanizmalar vardır. Bunlardan birisi serbest toplu pazarlık sistemidir. Diğeri ise bugün ikinci toplantısını yapacağımız asgari ücret kurumudur” dedi.

“Asgari ücret tespitini geniş bir uzlaşmayla gerçekleştireceğimizi ümit ediyorum”

Bakan Bilgin, asgari ücretin önemli bir kurum olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti: “Asgari ücretlilerin toplam ücretliler içerisindeki oranı yüzde 38 civarındadır. Asgari ücret aynı zamanda diğer ücretli çalışanların ücretlerini de yukarıya tırmandırılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl yüzde 50, arkasından yüzde 30’un üzerinde yaptığımız artışlar, ücretliler arasındaki farklılaşmanın yukarı doğru gittiğini ortaya koymaktadır. İnanıyorum ki bu ay gerçekleştireceğimiz asgari ücret görüşmeleri ile ilgili işçi ve işveren taraflarıyla birlikte bir uzlaşma sağlayarak Türkiye’nin asgari ücret düzenlemesini, diğer ücretlileri de rahatlatacak bir düzeyde uzlaşmayla dengeleyeceğiz. Geçen yıl da işçi ve işveren taraflarının birlikte imzaladığı geniş bir uzlaşmayla imzalamıştık. Bu ay içerisinde yasal olarak imzalamamız lazım. Bu defa da aynı şekilde geniş bir uzlaşmayla bunu gerçekleştiririz diye ümit ediyorum. Önemli olan Türkiye’nin karşılaştığı sorunları çözme gücünün artmasıdır. Karşılaştığımız her sorunun çözülebileceğine ve Türkiye’nin bunu çözebilecek potansiyele sahip olduğuna inanıyoruz. Bu tür projelerin de daha mikro ölçekli sorunların çözülmesine hem kadınların istihdamının arttırılmasına hem de kayıt dışı istihdamın önlenmesine dönük katkılarının önemini bu bağlamda değerlendirebiliriz.”

“Kayıtdışılıkla mücadelede önemli mesafeler kaydettik”

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Kürşad Arat ise kayıt dışı ile mücadelede önemli mesafeler kat edildiğini belirterek, ‘’Kayıt dışılık 2000 yılında yüzde 50 seviyesinde iken günümüzde yüzde 27 seviyesine gerilemiştir. Bu süreçte Sosyal Güvenlik Kurumu olarak bizde rehberlik ve bilgilendirme çalışmaları, risk odaklı denetimler, veri paylaşımına dayalı çapraz denetim mekanizmalarının hayata geçirilmesi, kayıtlı işçi çalıştıran işverenlere yönelik prim teşvikleri ve kayıtlı istihdamı arttırmaya yönelik projeleri ile bu mücadeleye destek veriyoruz’’ dedi.

Başkan Arat, kadınların iş gücüne katılımı konularında önemli çalışmalar yaptıklarını ifade ederek, ‘’Kadın istihdamının arttırılması için prim teşvikleri uygulanmakta Avrupa Birliği ile birlikte finanse edilen veya kurumsal kaynaklardan karşılanan projeler yürütülmektedir. Yaklaşık 100 milyon avroya yakın kaynağı bu alana kanalize ederek bu konuya verdiğimiz önemi göstermekteyiz. Sigortalı çalış, sigortalı eğitimli bakıcı çalıştır sloganıyla yola çıkılan bu proje kapsamında 5 bin 153 anneye doğrudan aylık 325 avro çalışan anne desteği, 7 bin 518 kadına ise tek seferlik 200 avroya kadar bakıcı eğitim teşviki verilmiştir. Bu projenin çıktıklarının bundan sonraki projelerimiz içinde son derece önemli ve yol gösterici olacağına inanıyorum’’ diye konuştu.

AB Türkiye Delegasyonu Birinci Müsteşarı Angel Gutierrez Hidalgo da projenin amacının çocuk bakımı sebebiyle iş gücü piyasasından çekilme riski olan annelerin mali yönden desteklenerek, kayıtlı istihdama katılmalarını teşvik etmek olduğunu ifade etti. Projenin çocuk bakımı ve kadın istihdamın yanında cinsiyet eşitliğine de katkı sağladığını belirten Hidalgo, başarılı bir şekilde tamamlandıkları projenin ikinci fazının 2023'te başlayacağını duyurdu.


Video Galeri