31 Ağustos 2023 Perşembe STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

Kosova Sağlık Bakanlığı heyeti SGK’yı ziyaret etti


Kosova Sağlık Bakanlığı heyeti SGK’yı ziyaret etti

Kosova Sağlık Bakanlığı heyeti, Türkiye’nin sosyal güvenlik uygulamaları ve Genel Sağlık Sigortası (GSS) sistemi hakkında bilgi almak amacıyla Sosyal Güvenlik Kurumunu (SGK) ziyaret etti.

Strateji Geliştirme Başkanı Bünyamin Esen, Kosova Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Naim Bardiqi ve beraberindeki heyetle SGK Başkanlık Binası Neşet Ertaş Toplantı Salonu’nda bir araya geldi.

Başkan Esen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, “Bizler, Kosovalı kardeşlerimizi yabancı olarak görmüyoruz. Aksine tarihsel bağlarımız olan bir ülkeden gelen dostlarımızı, kardeşlerimizi kucaklıyor, bugün onlarla hasret gideriyoruz. Ülkelerimiz arasındaki ilişkileri sosyal politika ve sosyal güvenlik alanlarında genişletmek hedefindeyiz. İki ülke arasında sosyal güvenlik sözleşmesi akdedilmesi en büyük arzularımız arasındadır. Ülkelerimiz arasında böyle bir anlaşma yapmamız halinde gerek Türkiye’de yaşayan Kosovalı kardeşlerimizin gerekse de Kosova’da yaşayan Türk vatandaşlarımızın sosyal güvenlik ve sağlık yönünden hakları güvence altına alınmış olacaktır’’ dedi

Türkiye, sağlık sistemi ve sosyal güvenlik sisteminde büyük atılımlar gerçekleştirmiştir.

Türkiye’nin sağlık ve sosyal güvenlik açısından Avrupa ülkelerinin çok ilerisinde olduğunu belirten Esen, “Şunu gururla söylemek isterim ki Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde son 22 yılda sağlık sistemi ve sosyal güvenlik sisteminde büyük atılımlar gerçekleştirmiştir. Kovid-19 pandemisi sürecinde de bunu tüm dünyaya göstermiş bulunmaktadır’’ diye konuştu.

Türkiye sosyal güvenlik sisteminin vatandaşlarına ve yaşayan yabancı uyruklu kişilere geniş kapsamlı bir sağlık hizmeti sunduğuna vurgu yapan Esen, “Bu sistemimiz herkesin sadece sağlık hizmetlerine ve sosyal güvenliğe erişimini garanti etmekle kalmaz aynı zamanda tıbbi tedaviler ve ilaçları büyük ölçüde finanse eder. Yüksek kaliteli sağlık tesislerine ve uzmanlaşmış hekim ve sağlık çalışanı kapasitesine sahip olan Türkiye toplumun genel refahına yüksek ölçüde bu sistem sayesinde katkıda bulunmaktadır’’ şeklinde konuştu.

Esen, “Ülkemiz gerek bu toplantıda gerekse de bunun devamı niteliğindeki temaslarımızda dost ve kardeş Kosova halkıyla sağlık ve sosyal güvenlik sistemimizin iyi örneklerini paylaşmak ve örnek olmaktan büyük bir mutluluk duyacaktır’’ dedi.

Kosova Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Naim Bardiqi ise, “Ülkemizdeki sağlık sektörünün eksikliklerle dolu bir geçmişi var. Bizim vizyonumuz bakanlık olarak, hükümet olarak halka sağlıklı yaşam şartları, güvenilir ve yüksek kaliteli bir sağlık hizmeti sunabilmek. Evrensel sağlık hizmetlerini sağlama noktasında Türkiye’ye bu ziyareti gerçekleştirmiş bulunmaktayız. Dost ülke Türkiye’den bu konuda sağlık alanında, sağlık sektöründe yapmış olduğu köklü ve başarılı dönüşüm tecrübesinden faydalanmak üzere bugünde bu toplantıyı gerçekleştirmekteyiz’’ ifadelerini kullandı.

Türkiye’nin desteğini hep yanımızda gördük ve görmeye devam ediyoruz.

Kosova ve Türkiye arasındaki köklü ilişkilere değinen Naim Bardiqi, “Kosova ve Türkiye arasındaki ilişkilere bakacak olursak, biz Türkiye’ye gerçekten çok müteşekkiriz. Türkiye Kosova halkının zor günlerinde yanında bulunduğundan ve yaptığı kesintisiz yardımlar ve sağlık sektöründe de yapmış olduğu bağışlar sayesinde Türkiye’nin desteğini hep yanımızda gördük ve görmeye devam ediyoruz. Geçmişten, şu anda ve gelecekte devam edeceğinden emin olduğumuz desteğiniz ve yardımlarınız için bir dost, bir kardeş olarak bir kez daha teşekkür ederiz’’ diye konuştu.

Toplantı, heyete SGK’nın teşkilat yapısı ve Genel Sağlık Sigortası hakkında yapılan sunum ile sona erdi.


Resim Galeri


Video Galeri